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Data set on effect of amaranth proteins on the RAS system: in vitro, in vivo and ex vivo assays

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Registro completo

Título
Data set on effect of amaranth proteins on the RAS system: in vitro, in vivo and ex vivo assays
Autor(es)
Afiliación(es) del/de los autor(es)
Añón, María Cristina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina.
Aphalo, Paula. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina.
Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos;Argentina
Quiroga, Alejandra Viviana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Rinaldi, Gustavo. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
Suárez, Santiago E.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Suárez, Santiago E.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Resumen
Data set presented in this article is related to the research paper entitled “Effect of amaranth proteins on the RAS system. In vitro, in vivo and ex vivo assays”, available in Food Chemistry. In this article, we evaluated the effect on systolic blood pressure of spontaneously hypertensive rats (SHR) of different samples with amaranth proteins/peptides. The effect of these samples on RAS system was evaluated using in vitro and ex vivo assays. The concentration of renin and angiotensin converting enzyme (ACE) was evaluated using two commercial ELISA kits. Renin concentration was estimated through a direct immunoassay and ACE concentration with an immunoassay based on a competitive inhibition. In addition, the ACE inhibitory activity in plasma was evaluated using a spectrophotometric assay according to [2]. Ex vivo experiments were done with thoracic aorta extracted during the surgical procedure employed to obtain blood samples according to [3]. Data presented in this article recollect a very extensive work on how can be affect the RAS system in SHR model using amaranth protein/ peptides as potential antihypertensive samples. These data could be useful to design novel functional foods for hypertensive individuals.
Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos
Facultad de Ciencias Médicas
Año de publicación
Idioma
inglés
Formato (Tipo MIME)
application/pdf
Clasificación temática de acuerdo a la FORD
Ciencias biológicas
Materia
Bioquímica; Amaranth proteins; Protein hydrolysates; Bioactive peptides; Renin-angiotensin system; Antihypertensive emulsions; Spontaneously hypertensive rats;
Condiciones de uso
Disponible en acceso abierto bajo licencia Creative Commons http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
Repositorio digital
SEDICI (UNLP) - Universidad Nacional de La Plata
Identificador alternativo
http://europepmc.org/backend/ptpmcrender.fcgi?accid=PMC7011023&blobtype=pdf
Identificador alternativo
pmid/32071964
Identificador alternativo
https://doi.org/10.1016/j.dib.2020.105168
Publicación referenciada
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125601

Citación

Suárez, Santiago E. Aphalo, Paula Rinaldi, Gustavo Quiroga, Alejandra Viviana Añón, María Cristina (): Data set on effect of amaranth proteins on the RAS system: in vitro, in vivo and ex vivo assays. Universidad Nacional de La Plata, http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/107694.

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