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Use of Apple pomace as substrate for production of Lactiplantibacillus plantarum malolactic starter cultures
Registro completo
- Título
- Use of Apple pomace as substrate for production of Lactiplantibacillus plantarum malolactic starter cultures
- Autor(es)
- Cerdeira, Victoria; Brizuela, Natalia Soledad; Bravo Ferrada, Barbara Mercedes; Tymczyszyn, Emma Elizabeth
- Afiliación(es) del/de los autor(es)
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Cerdeira, Victoria. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
Brizuela, Natalia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
Bravo Ferrada, Barbara Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
- Resumen
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The by-products of the food industry are an economic alternative as a source of nutrients to obtain biomass. At the same time, its use could solve the environmental problem related to their disposal, which is highly polluting due to their elevated biochemical oxygen demand. In this work we seek to optimize the production of cellular biomass of two native Patagonian strains of Lactiplantibacillus plantarum (UNQLp 11 and UNQLp155), selected for its oenological and technological properties, using apple pomace (AP), a residue from the juice and cider industry.The supplementation of APwith yeast extract, salts, and Tween 80 (sAP), proved to maintain the growth of the Lpb. plantarum strains, similar to the commercial medium used to grow LAB (De Man, Rogosa, Sharpe, MRS). Cultures grown in sAP medium showed good tolerance to wine conditions (high ethanol content and low pH), demonstrated by its ability to consume L-malic acid. The subsequent inoculation of these cultures in sterile wines (Merlot and Pinot noir) was carried out at laboratory scale, evaluating cell viability and L-malic acid consumption for 21 days at 21 ºC. Cultures grown in sAP media showed a similar performance to MRS media. Thus, sAP media proved to be a suitable substrate to grow oenological Lpb. plantarum strains(with high size inoculums) and cultures were able to drive malolactic fermentation, with an L-malic acid consumption higher than 90%.
- Año de publicación
- Idioma
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inglés
- Formato (Tipo MIME)
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application/octet-stream
- Clasificación temática de acuerdo a la FORD
- Otras ingenierías y tecnologías
- Condiciones de uso
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Protección de datos personales (Ley 25.326)
- Repositorio digital
- CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- Identificador de proyecto
- Ministerio de Ciencia. Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica/PICT 2019 Nº 0008
Citación
Cerdeira, Victoria Brizuela, Natalia Soledad Bravo Ferrada, Barbara Mercedes Tymczyszyn, Emma Elizabeth (): Use of Apple pomace as substrate for production of Lactiplantibacillus plantarum malolactic starter cultures. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, http://hdl.handle.net/11336/235907.