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Perfil de ácidos grasos de prerreclutas de Merluccius hubbsi del efectivo patagónico

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Registro completo

Título
Perfil de ácidos grasos de prerreclutas de Merluccius hubbsi del efectivo patagónico
Autor(es)
Afiliación(es) del/de los autor(es)
Temperoni, Brenda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Isla Naveira, Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Subsede Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero; Argentina
Derisio, Carla María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Investigaciones y Desarrollo Pesquero; Argentina
Massa, Agueda Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Subsede Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero; Argentina
Resumen
Fatty acids (FA) play critical roles in trophic interactions in aquatic food webs, transferring from phytoplankton to fish, and being modulated by oceanographic conditions and productivity. FA are a well-established approach for studying fish feeding preferences, and can indicate habitat quality and ecosystem condition. Thus, they provide valuable information in the context of fisheries management. The aim of this research was to determine the FA profiles of age-0 + hake Merluccius hubbsi and their zooplankton prey (Euphausia spp., Munida gregaria, Themisto gaudichaudii), identify FA trophic markers, infer their diet in comparison with stomachs information, and evaluate spatial changes in FA indicators with respect to the austral spring environmental variability in the Patagonian nursery ground (San Jorge Gulf, SJG; 45º-47ºS, 65º30’ 67º30’W). We hypothesize that age-0 + hake and zooplankton FA composition relate to frontal structures and chlorophyll-a concentration, revealing diatoms predominance in the SJG spring food web. Major FA in hake and zooplankton were 16:0, 16:1n7, 18:1n9, 20:5n3 and 22:6n3. Age-0 + hake profiles mostly resembled euphausiids FA composition, in agreement with the stomachs analysis. Bacterial (15:0 + 17:0 + 17:1 + 18:1n7) and a mixed signal from both diatoms (16:1n7 + 20:5n3) and dinoflagellates (18:4n3 + 22:6n3) were recorded in the profiles; these suggest the existence of a classical food web in central coastal waters of the gulf and an omnivorous one towards the north and south extremes. Results are useful for a better understanding of the SJG food web and the key role age-0 + hake play in energy transfer, contributing to ongoing M. hubbsi recruitment studies in the region.
Año de publicación
Idioma
inglés
Formato (Tipo MIME)
application/vnd.ms-excel
Clasificación temática de acuerdo a la FORD
Ciencias biológicas
Condiciones de uso
Disponible en acceso abierto bajo licencia Creative Commons https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio digital
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
Identificador de proyecto
Ministerio de Ciencia, Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica. Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica/PICT 2016-0839
Identificador de proyecto
Instituto Nacional de Investigaciones y Desarrollo Pesquero/PICT 2016-0839

Citación

Temperoni, Brenda Isla Naveira, Rocío Derisio, Carla María Massa, Agueda Elena (): Perfil de ácidos grasos de prerreclutas de Merluccius hubbsi del efectivo patagónico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, http://hdl.handle.net/11336/235008.

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