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Batch experiments of pervaporation involved in the partial dealcoholization of Malbec wine

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Registro completo

Título
Batch experiments of pervaporation involved in the partial dealcoholization of Malbec wine
Autor(es)
Afiliación(es) del/de los autor(es)
Figueroa Paredes, Danilo Alexander. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo y Diseño. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Santa Fe. Instituto de Desarrollo y Diseño; Argentina
Assof Roa, Mariela Vanesa. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Laboratorio de Aromas y Sustancias Naturales; Argentina
Sánchez, Ramiro Julián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo y Diseño. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Santa Fe. Instituto de Desarrollo y Diseño; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina
Sari, Santiago Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan; Argentina
Catania, Anibal Alejandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan; Argentina
Fanzone, Martín Leandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Laboratorio de Aromas y Sustancias Naturales; Argentina
Espinosa, Hector Jose Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo y Diseño. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Santa Fe. Instituto de Desarrollo y Diseño; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química; Argentina
Resumen
Pervaporation experiments of binary ethanol-water mixtures with a PDMS membrane were accomplished by duplicate. In each experiment, an initial solution of 550 g with ethanol mass fractions of 0.084 and 0.117 was employed. Under a permeate pressure of 0.013 bar, three permeate samples were collected at intervals of 25, 35, 40, and 60 minutes, corresponding to operating temperatures of 30, 35, 40 and 45 °C, respectively. Partial dealcoholization experiments at lab scale were run with the pervaporation setup (28 cm2) operated at a permeate pressure of 0.013 bar and at three different temperatures; i.e. 35, 40 and 45°C. In all cases, the feed to the process consisted of 550 g of a Malbec wine with an alcohol content of 14.8% v/v. Two types of runs were carried out: i) simple runs to build a conceptual model of the process and ii) repetitions to accumulate an adequate volume of partially dealcoholized wine (10.5% v/v).
Año de publicación
Idioma
inglés
Formato (Tipo MIME)
application/octet-stream
Clasificación temática de acuerdo a la FORD
Ingeniería química
Condiciones de uso
Disponible en acceso abierto bajo licencia Creative Commons https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio digital
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
Identificador de proyecto
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas/PIP 779

Citación

Figueroa Paredes, Danilo Alexander Assof Roa, Mariela Vanesa Sánchez, Ramiro Julián Sari, Santiago Eduardo Catania, Anibal Alejandro Fanzone, Martín Leandro Espinosa, Hector Jose Maria (): Batch experiments of pervaporation involved in the partial dealcoholization of Malbec wine. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, http://hdl.handle.net/11336/235074.

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