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Sensory niche partitioning data

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Registro completo

Título
Sensory niche partitioning data
Autor(es)
Afiliación(es) del/de los autor(es)
Masciocchi, Maité. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche; Argentina
Mattiacci, Analia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche; Argentina
Villacide, José María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche; Argentina
Buteler, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Porrino, Agustina Paula. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche; Argentina
Martinez Von Ellrichshausen, Andres Santiago. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche; Argentina
Resumen
Sympatric-related species often exhibit resource partitioning. This can occur through different mechanisms, such as behavioral, morphological, and sensory variations, leading to qualitative, temporal, or spatial differences in resource exploitation, such as consuming different types of food. Sensory-based niche partitioning could be the underlying mechanism through which closely related species effectively reduce niche overlap. Here we ask whether variations in sensory responses to carbohydrates could reflect differences in the foraging patterns of two Vespula sp. species present in Patagonia. For this, we established (i) the response thresholds toward carbohydrate solutions of foraging V. germanica and V. vulgaris in the laboratory and (ii) the sugar concentration of foraged carbohydrates in the field, and (iii) possible effects of incoming sugar concentration and performance at individual and colony levels. Results indicate a higher sucrose response threshold in V. germanica than V. vulgaris. Field results indicate that higher carbohydrate concentrations foraged by V. germanica, with 57% of V. germanica foragers returning with concentrations above 50 Brix, while only 23% of V. vulgaris foragers did so. These differences in sucrose sensitivity and foraging patterns positively correlate with colony size, irrespective of the species. Our results suggest that competition could be reduced in these closely related invasive social wasp species through sensorial differences in their sugar perception levels, which would lead to them foraging different carbohydrate sources. To our knowledge, this is the first study to suggest that sensorial niche partitioning could promote species coexistence in social wasps.
Año de publicación
Idioma
inglés
Formato (Tipo MIME)
text/plain
Clasificación temática de acuerdo a la FORD
Ciencias biológicas
Condiciones de uso
Disponible en acceso abierto bajo licencia Creative Commons https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio digital
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
Identificador de proyecto
Ministerio de Ciencia, Tecnología e Innovación Productiva. Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica. Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica/PICT 2018-0657
Identificador de proyecto
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche/PICT 2018-0657

Citación

Masciocchi, Maité Mattiacci, Analia Villacide, José María Buteler, Micaela Porrino, Agustina Paula Martinez Von Ellrichshausen, Andres Santiago (): Sensory niche partitioning data. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, http://hdl.handle.net/11336/209609.

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